villavanS

Villa van S

ter borch- tynaarlo - particulier

particulier

Particulier

paddepoel - groningen

patio

Patiowoningen

particuliere opdrachtgeverschap - paddepoel - groningen

8woningenGiGa

8 Koopwoningen

oosterparkwijk - groningen - mijn plek

Eendrachtskade

63 Jongereneenheden

eendrachtskade - groningen

tasman

Tasmantoren

huur-, koopappartementen - zwembad en fitness - restaurant - bedrijfsruimte - groningen

GiGa

GiGa

nieuwbouw 14+2 appartementen tbv autistische kinderen - groningen

afoto-01kl

Prijsvraag Wiarda

8 appartementen aan het water voor starters, ouderen, minder validen en singels voor de Zuidlanden te Leeuwarden

project verantwoording:

 

 

Een belangrijke gegeven bij deze woning was dat de opdrachtgever een werkruimte in het huis wilde waar je mensen kunt ontvangen zonder dat ze in het privé gedeelte van de woning komen. Hieruit ontstond het hoofdthema: hoe dieper je de woning binnenkomt hoe meer privé de woning is.

 

 

Via de entree van de woning kun je drie kanten op. Naar de werkruimte aan de linkerkant, hier is een mooi uitzicht over de hof. Naar de motorgarage, die vanwege extra brede deuren goed te bereiken is en naar de eetkamer.

 

 

Vanaf de voorgevel lijkt de woning zeer gesloten, maar op het moment dat je de deur opent naar de eetkamer zie je dat de gevel naar de patio van glas is en heel open.

 

De patiogevel loopt schuin en dat benadrukt de totale lengte van 26.5m van het huis nog meer.

 

De ruimte is zo geproportioneerd dat deze precies goed is voor het doel waarvoor het bestemd is.

 

 

Tegenover de schuine glazen patiowand bevindt zich een lange blinde muur waar de keuken aan hangt. Deze hangende keuken, speciaal voor dit huis ontworpen, benadrukt nog eens de enorme lengte van het huis. Helemaal aan het eind van deze ruimte is een ‘smalle’ doorgang waar je naar de woonkamer of rechtdoor de trap op, naar het licht toe lopend, naar de 1ste verdieping kunt, hier bevinden zich de meest privé-gedeelten van het huis n.l. de badkamer en de hoofd slaapkamer.

 

De trap is ontworpen als een meubelstuk in de woonkamer.

 

 

De ramen in het huis zijn met een bepaald doel geplaatst. Het grote raam in de werkkamer geeft je de mogelijkheid om de opdrachtgever vroegtijdig te zien aankomen. De twee smalle hoge ramen in de eetkamer zijn zo gesitueerd dat ’s morgens vroeg de zon in de eetkamer binnendringt, zodat een ontbijtje in de zon mogelijk is. Het lange horizontale hoekraam, zonder hoekstijl, in de woonkamer laat ’s avonds de laatste zonnestralen binnendringen. Het grote raam in de badkamer is zo hoog geplaatst dat niemand je van buitenaf in de badkamer kan zien.

 

 

Aan het einde van het huis bevindt zich de hoofdslaapkamer, de ruimte die het meest privé is, van waar je via twee openslaande deuren naar je eigen huis en patio kan kijken. Deze deuren zijn tegelijkertijd een contradictie in het hele plan aangezien de omwonenden een prima uitzicht hebben op de ruimte die het meest privé is.

Verkeersruimte komt in deze woning zo min mogelijk voor aangezien verkeersruimte als verloren ruimte beschouwd wordt.

 

 

opdrachtgever: Lefier

 

periode: Oving Architekten bv

 

aannemer: Geveke Bouw